Persbericht

Opmeer, 9 april 2015

Opmeer viert de vrijheid

Op dinsdag 5 mei 2015 viert Nederland dat er 70 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Ook de gemeente Opmeer wil op feestelijke wijze stilstaan bij dit jubileum.

Inwoners van Opmeer mochten met ideeën komen voor deze dag. De ideeën moesten eer doen aan de bevrijding, en voor zoveel mogelijk inwoners toegankelijk zijn. Uiteindelijk werden meerdere ideeën samengevoegd en werkten de gemeente Opmeer, het SJJO, dorpsraad Hoogwoud, dorpsraad Spanbroek/Opmeer en Stichting Historisch Spanbroek/Opmeer gezamenlijk de ideeën uit en zorgen zij voor een onvergetelijk bevrijdingsfeest op 5 mei 2015.

Vrijmarkt en fietstocht

's Morgens tussen 09.00 – 13.00 uur start het feest met een vrijmarkt op de Weijver. Veel inwoners hadden aangegeven de vrijmarkt de laatste jaren te hebben gemist, dus hiermee wordt ingespeeld op een grote behoefte. Er wordt dan ook een grote opkomst verwacht, dus wil je komen zitten, kom op tijd voor een goede plaats (inloop vanaf 07.00 uur). Na de vrijmarkt kan er gefietst worden. Een 15 km lange educatieve fotofietstocht, die start bij café De Vriendschap in Wadway, voert langs historische plekken waar in de oorlog verschillende gebeurtenissen hebben plaats gevonden. Starten kan tussen 13.30 en 14.30 uur. Aan de fietstocht is een prijsvraag verbonden. Tijdens de route komt u verhalen en andere zaken tegen die allen te maken hebben met onze vrijheid en de strijd die anderen daarvoor gevoerd hebben.

Geef je op voor de fietstocht

Iedereen mag en kan meedoen en deelname is gratis. De fietstocht is ook goed toegankelijk voor boosters. Maar belangrijk is wel dat u vóóraf een deelnemerskaart ophaalt. Het eerste deel van de kaart kunt u vanaf 20 tot uiterlijk 30 april afhalen bij; café De Stompe Toren in Aartswoud, café Riet Verlaat in De Weere, café 't Koetje op Zandwerven, dierenwinkel Koenis Diervoeders in Spanbroek en bij de SPAR in Hoogwoud. Op deze kaart staat bijna alles wat u moet weten over de fietstocht. Het tweede deel ontvangt u zodra u zich meldt bij de organisatie, in café De Vriendschap op 5 mei.

Heeft u nog historisch oorlogsmateriaal?

Als u nog spullen heeft uit de oorlog die u aan een ander wilt laten zien en/of waarover een goede anekdote is te vertellen, neemt u dan contact op met Nancy Bakker, telefoon 0226 – 351 644. Met dit historisch oorlogsmateriaal wil de organisatie een mini-tentoonstelling vullen, die onderdeel is van de fietstocht. Er wordt natuurlijk zorgvuldig met de spullen om gegaan.